Zakažite prezentaciju ... Kliknite ovde

Voda je osnovna ljudska potreba. Svaka osoba na Zemlji zahteva najmanje 20 do 50 litara čiste, sigurne vode dnevno za piće, kuvanje i jednostavno čuvanje.

Zagađena voda nije samo prljava – smrtonosna je. Oko 1.8 miliona ljudi umire svake godine od dijareja kao što su kolera. Desetine miliona drugih ozbiljno je bolesno zbog brojnih problema vezanih za vodu – od kojih se mnogi lako mogu sprečiti.

Ujedinjene nacije smatraju univerzalnim pristupom čistoj vodi osnovno ljudsko pravo i suštinski korak ka poboljšanju životnog standarda širom sveta. Zajedno sa siromašnim zajednicama, obično su i ekon

omski siromašni, njihovi stanovnici zarobljeni u stalnom ciklusu siromaštva.

Obrazovanje pati kad bolesna deca propuste školu. Ekonomske prilike su rutinski izgubljene od uticaja beskrajne bolesti i dugotrajnih procesa sticanja vode tamo gde nije dostupno. Deca i žene imaju najveću težinu ovih tereta.

Voda je očigledno neophodna za hidrataciju i proizvodnju hrane – ali sanacija je jednako važna i komplementarna upotreba vode. Nedostatak odgovarajućih usluga sanitarije ne samo da uzrokuje bolest, već može opljačkati ljudima svoje osnovno ljudsko dostojanstvo